profile photo

profile photo

Pages

Monday, May 19, 2014

Resepi Istimewa Ketam Masak Lemak Cili Api Daun Kesum

Hai semua!! Hari ni Cik Lah nak share resepi istimewa dengan uolls..Memandangkan semalam cuti, Cik Lah pun merajinkan diri ke dapur.. ye lah, weekend je la pun nak masak sedap-sedap kan..selalu weekdays masak simple2 je..nak lagi simple masak tunjuk-tunjuk je..hahahaha..So, jom tengok resepinya ok!



Ketam 4 ekor..saiz XL..pstttt..4 ekor pon dah RM20 tau..huhuhu..sekali sekala masak tak pa laaa...Cuci bersih2, buang kulit keras, ketuk2 sket sepit dia yang keras tu..

Bawang besar 2biji, bawang putih 4biji, cili padi 8biji, ikan bilis sejemput,.kunyit hidup  (cik Lah takde, pakai serbuk kunyit je)

Separuh tumbuk, separuh kisar..Panaskan periuk,tak payah tumis pakai minyak..nanti masak lemak ni berminyak..tak best..so tuang je dalam periuk, ..masukkan air sedikit..biar dia mendidih..

Serai 2 batang..tumbuk2 sket..pastu humban dalam periuk..(pic ihsan dari Google..lupa nak snap pic)
Agak2 dah mendidih, masukkan ketam..pastu santan..,
Ingat, perlahankan api sedikit, dan sentiasa kacau..kalau tak alamatnya pecah minyak la santan tu nanti..jadi berketul2 dan berminyak..tak best2..
Taburkan serbuk kunyit (sbb Cik Lah takde kunyit hidup..huhuhu..)
Masukkan asam keping 2 keping dan perasakan dengan garam.
Tak payah masukkan pak aji pun takpe, sedap dah sebab rasa ikan bilis tu mereplace rasa pak aji tu,,

Cik Lah pakai Garam Buluh..rasa sama cam garam biasa, CUMA lebih baik dan sihat :) 


Anak Cik Lah no.2 si Fareesh tu allergic seafood so dengan tambahkan garam buluh ni dapat kurangkan kesan allergic dia..
OK, yg cherry tomato tu sebab Cik Lah nak kan warna dalam masakan ni bagi meriah sket..kan lawa tu..cuma tak banyak..coz lebihan wat salad ari tu..
Daun Kunyit takde...(nanges)..kalo ada uollss koyak-koyakkan dan campak ke dalam periuk..meriah kalo ada kaler hijau..aroma pon lain kalo boh daun kunyit segar..

Tak aci ni takde daun hijau, Cik Lah godek2 peti ais nak cari apa2 daun hijau yang ada..tuuu.. dia ada daun kesum yang mak bagi masa balik kampung last week..so Cik Lah racik halus-halus dan tabur atas gulai lemak yang dah masak tu..taddaaa...siap!

Pssttt..Kalau masak lemak ada yg boh daun limau purut, sedap kan..
Haa..cuba try boh daun kesum plak..yummy2..tak sedar tambah nasik 3 kali.. :)
SELAMAT MENCUBA !


Siap dah..tersadai dalam mangkuk legend..magkuk hadiah kawin..7 tahun ko bertahan ye..terima kasih la pada yg bagi..:)


Takkan ketam je kan..so pelengkap lunch semalam :
Ketam cili api, kerisi goreng, kangkung belacan, cili kicap...

+

Air ribena special..Ribena Garam Buluh..

Alhamdulillah..natijahnya : kenyang seisi keluarga..
Fareesh langsung tak allergic..part tu paling best..memang berbaloi ikhtiar dengan garam buluh ni..

OK u olls..setakat ni dulu..,nanti ada resepi best cik Lah kongsi lagi k..
Nah, dengar kan pesanan penaja ni..




Cheers!!